Og jeg så lyset.. endelig..
Jo da, jeg var en av dere. En av de som gikk på polet, med luen i hånden og blikket festet godt ned i parketten og spurte overmakten om råd. En som kloret seg fast til de samme merkene fra det samme landet - bestandig. En som ble blendet av utvalget og kjøpte vin pr etikett. Jeg som dere, hadde hørt noe om at vin fra bordeaux skulle være ekslusiv - Uten å forstå hvorfor..
Og det skal ikke være enkelt for den normale mann på feil side av kassa på vinmonopolet. Spesialbutikken, selveste flaskebanken, som fører over 6000 forskjellige produkter for din nytelse? Men hva hjelper dette når en ikke har peil?
Etter at vinskapet mitt endelig var i hus, fikk jeg, eller rettere sagt tok jeg mot til meg og kjøpte en bok om vin. Sulten på kunnskapen hadde tatt overhånd og selve grunnmuren i forståelsen for alt jeg har nevnt over, måtte på plass. Hva er dette for noe? Hvorfor er det slik og så? Hva kan en lagre og hvorfor?
Kort fortalt - for en suksess!
Her vil jeg anbefale 2 ganske rimelige bøker som trygt kan kjøpes. De er lettleste og ikke minst lettforståelige lecaklosser til ovenfornevnte grunnmur.
Etter å ha lest igjennom dem garanterer jeg deg oversikt, klarsyn og en uovertruffen forståelse om vin.
Vin - Helt Fransk
Christer Berens.
Frankrike - Selve supermakten i vinens verden. I boken tar Berens for seg de viktigste vinområdene innen fransk vin.
Røde, hvite, rosevin, søte viner og mussernde viner.
Boka gir også en forenklet forståelse av landets ulike vinstiler. Selv om forskjellene er mange, finnes det likevel noen fellestrekk som gjør det lettere å orientere seg.
De mange kartene gjør det enkelt å oreintere seg, og Berens entusiasme for landskap, vin og mat går som en rød tråd igjennom boken. Boken har ca 150 meget lettleste sider.
Etter å ha lest "Helt Fransk" følte jeg faktisk at jeg fikk oversikten på Frankrike.
Neste bok ble en bok fra samme serien. En bok om Italiensk vin.
Italiensk Vin - Helt enkelt.
Trond Otrebski
Mange betrakter Italia som verdens mest spennende vinland, og med rette. Chianti fra Toscana, Barolo og Barbaresco fra Piemonte er kjent for de fleste av oss. I denne boken vil du også stifte bekjentskap med andre flotte viner, både hvite og røde fra andre vinregioner i Italia. Hvordan vinene har oppstått og utviklet seg sammen med den tradisjonelle maten - Pasta, pizza, parmaskinke og oliven.Kort fortalt viser denne boken veien til de gode italienske vinopplevelsene, med og uten mat. Et sikkert kjøp!
Denne er jeg i skrivende stund sånn halveis igjennom. Det ser bra ut så langt. Den er god og lettlest. Mange flotte bilder, som faktisk kan distrahere deg og føre deg ut på dagdrømmenes autostrada med et lengtende smil i munnviken og med påfølgende "fasan!- jeg er fortsatt i norge-depresjonen" når du kommer til deg selv igjen.. Jeg føler at jeg lærer mer og mer for hver side jeg leser.
Begge bøkene er ment for slike som oss. Altså novisen som akkurat har erkjent at påfyll av enkel kunskap er på sin plass.
Det beste av alt er at disse bøkene er relativt rimelige i anskaffelse. Enda bedre - å snakke Barolo, ned på produsent nivå, med proffen på den lokale glassbanken og faktisk se sukaten i øya hans vokse! Ha ha - for en tilfredstillelse.
Enjoy...

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar