09 februar 2008

Godt nytt fra oppunder himmeltaket.

Jajaja dere.. Eia var vi der igjen da.. Rett oppunder selveste himmeltaket hva mat og vin angår.

I går kveld var de 4 veggene jeg besitter vitne til stor kokkekunst, med dertil intens og strålende lykke hva viner angår. 2 mannsbordet i resturantdelen av huset, ble dekket av Fru Linje imens jeg rotet frem alle ingrediensene. Champagnen ble åpnet og forsiktig anbrakt ned i isbadet sitt. Og for en Champagne dere. Med unntak av selveste Dom Perignon, har jeg etter nattens gode søvn kommet til at dette må være den aller beste Champagnen jeg har smakt. - Se smaksnotater lenger nerri innlegget. Superlativt men riktig!

Toralf Bølgen skriver i sin bok om Champagne - Diva og dronning:

"En flaske vin kan selfølgelig aldri bli noe mer enn en flaske vin, men det finnes viner og det finnes viner. Champagne tilhører sistnevnte, og noen ganger kan det synes som det er noe overjordisk over disse florlette, skummende dråpene fra Nord-Frankrike.

Hver gang et glass champagne serveres, kan det hende dere legger grunnlaget for noe som kan føles som et streif av lykke. Det er jo faktisk et mål i seg selv."

Så når stearinlysene var tent begynnte magien.. Med hjelp av god musikk kuttet vi i felleskap opp ingrediensene, brunet og kokkulerte. Sammen. Etter at alt var anbragt i gryta, var det bare og vente.. Og supe, slafse, gurgle, nyte, nyte, nyte god drikke. Ca 3 timer i putringsmodus, med grytelokket kjekt på snei, tok det før retten var serveringsklar. Og godt var det. Hvem har vel hastverk når en kan sitte og se hverandre dypt inn i øynene, proklamere kjærlighet og god vin kan nytes i mellomtiden?

Gjør meg en tjeneste. Test ut denne oppskriften en gang du vil sette en viss brodd på ditt liv, eller vil imponere svigers, eller et kvinnemenneske du har "lock-on" på, eller bare for gøy. Den er like enkel som imponerende lett og lage.

Boeuf Bourguignon - Husmannskost på Fransk maner.



Dette trenger du:

  • 700 gram høyrygg av okse, skåret i terninger.
  • 2 spiseskjeer smør til bruning av kjøttet.
  • 1 1/2 teskje salt.
  • 1 teskje nykvernet pepper.
  • 4 dl rødvin.
  • 3 dl kjøttkraft (bruk kjøttbuliong/fond du blander i vann, men bare 3 dl)
  • 3- 4 laurbærblad.
  • 1 ts tørket timian (kan også bruke en god bunt fersk = deilig smak)
  • 1 god neve minigulerøtter som du deler i 2.
  • 10 stk sjalottløk som du deler i 4
  • 200 gram bacon. (altså en pakke ferdig smårettbacon funker fint)
  • 200 gram skivet sopp.
  • Fersk timian til pynt.
Brun kjøttet raskt i en varm panne i litt smør. Ha terningene så i en gryte og dryss over salt og pepper før du heller over kraft og vin, samt legger i timian og laurbærblader.

Kok opp og deretter senk varmen til putrenivå - legg i løk og gulereøtter.

La retten småprutre i 2 til 3 timer imens du nyter godt selskap og vin. Etter at du har drukket opp champagnen, kan du jo eksempelvis fortsette på vinen du nettopp har donert 4 dl av til matretten.. Yummy....

Mot slutten av koketiden (du ser det på at væskenivået i gryta nesten er borte) steker du opp bacon og sopp og har dette i gryta rett før servering. Smak til med salt og pepper og pynt med timian. En kan, om man er passe gal, ha poteter til, men jeg går for rustikke brødgreier med godt smør til. - Så suksess! Så lykke!

Smaksnotater:


Lanson Gold Label Brut 1996 - fra kanskje verdens beste årgang noensinne i manns minne i Champagne - 1996. Året da alt stemte i Champagne. Godt kjølet og høytid i sinnet imens jeg åpnet den, forsiktig.. I glasset og så.... Bang! Orgasme! Suksess!

Vinforum mener:

"Lanson Gold Label 1996 -
#42609
Lanson ,Champagne Frankrike
Kr.359.00
53% pinot noir og 47% chardonnay. Frisk, ren og eplepreget champagne med innslag av lime og toast på duft. Rik, syrlig, stram og flott vin med distinkt eplepreg også i munnen og sublim lengde. Intens, rik og elegant vin som fortsatt har mange år å gå på."


http://www.vinmonopolet.no/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-vmp-Site/no_NO/-/NOK/v_ViewProductDetail-Start;pgid=PDdIpmopVUk000EIiDawO9sM0000TkHwSZ_r?ProductUUID=Nj8KdlGl7HMAAAEI4iZkSkaB&CatalogCategoryID=&JumpTo=OfferList

I gryta, brukte jeg følgende vin:

La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2005
#14422
Burgund - Frankrike
Kr.165,-
100% Pinot Noir

Fru Linjes vurdering: - klar og lys orangerød vin med god intensitet. Mineralsk og noe petrolium og vått lær på duft. Lett syrlig og stram, smak av mørke bær og brent gummi i munnen. Vi er usikker på om denne vinen har lukket seg eller om det kan være snakk om en dårlig flaske til tross for sagnomsust årgang 05 i burgund. Anyways.. Ned gikk den - okke som. Kommer ikke til å kjøpe fler av denne, gidder faktisk ikke å slenge med linken en gang.

Etter den bittelitt skuffende burgunderen, var ikke turen lang ut i vinskapet der jeg høffelig hentet ut følgende godbit:

Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2004
#45126
Rhone sør - La France
Kr.299.-
65% GRENACHE, 15% SYRAH, 20% MOUVEDRE
Vår vurdering: Ren og klar chateauneuf med godt fatpreg og avdempet frukt, plomme og hint av anis og røde bær, preg av eik på duft. Bred og fyldig modenhet i munnen. Middels lang og behagelig ettersmak. En deilig vin.

http://www.vinmonopolet.no/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-vmp-Site/no_NO/-/NOK/v_ViewProductDetail-Start;pgid=PDdIpmopVUk000EIiDawO9sM0000TkHwSZ_r?ProductUUID=vfEKdlGlQfEAAAEIRddkR0R_&CatalogCategoryID=&JumpTo=OfferList

Etter middagen kan jeg så hvidt minnes at vi var innom et par kutt fra Oasis - Familiar to millions - live at wembly-dvd'en og ca en halv del av Doors, the movie.. Lekkert..
Ro i sinnet og fred på jord. Intet mindre.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bloggen din er ufattelig koselig lesning, du burde blitt forfatter. ^^,